Er dine overspringshandlinger en hemmelig kamp, du kæmper?
“Jeg bestemmer selv”
Måske er dine overspringshandlinger et udtryk for en ubevidst eller hemmelig kamp, du kæmper.
Det kan være, at du har svært ved at få betalt dine regninger til tiden.
Du synes måske det store forsikringsselskab – eller hvad det kan være – tjener rigeligt på dig,
Så selv om du har pengene, venter du med at betale, fordi det giver dig en form for tilfredsstillelse, at de i det mindste må vente på at få deres betaling.
Er det konen, der for hundredsyttende gang hakker på dig, fordi du ikke har fået ryddet op i skuret eller samlet dine underbukser op og puttet dem i vasketøjskurven.
Du har ikke fået det gjort. Og du afskyr, at hun hakker på dig. Så du udsætter det yderligere.
Mens det er vigtigt for os alle sammen at føle, at vi har kontrol over vores eget liv. Så er det jo også vigtigt for at kunne fungere i samfundet, i sociale sammenhænge, i familien, at vi er i stand til at indordne os under nogle fælles regler.
Folk, for hvem det er særligt vigtigt at være i kontrol, bryder ofte disse regler og laver overspringshandlinger og udskyder at gøre ting.
De vil gerne bevise, at de er uafhængige. Ingen skal tvinge dem til at gøre noget imod deres egen vilje.
Men tænk over, på hvilken måde, det kan komme til at påvirke omgivelserne. Og dig selv.
Det kan også være, man kæmper imod realiteterne. Har måske svært ved at acceptere, at tingene er, som de er.
Har du svært ved at acceptere begrænsninger?
Nogen gange lever folk efter den idé, de har om, hvordan tingene burde være.
Du har måske så meget brug for at være selvkørende og i kontrol i dit eget liv, at det kan være svært at committe dig til noget eller til et andet menneske. F.eks. en partner.
At undlade at handle kan være en indirekte måde at beskytte dig selv på. Når folk ikke kan få en klar idé om, hvor du står, så kan de heller ikke pille dig ned.
Du lader være med at handle og tage beslutninger, fordi det vil vise andre, hvem du er. Og du er i virkeligheden bange for at afsløre, hvad du egentlig mener eller har brug for. Og at andre skal bruge det imod dig, så du mister kontrol.
Verden er et uforudsigeligt sted. Man kan ikke stole på forhold til andre mennesker.
Så i stedet for at blive lokket til at tro på det bedste i folk, føler du dig tryggere ved at antage det værste.
En anden og beslægtet årsag kan være tanken om og følelsen af, at hvis en anden person er stærk, jamen så må jeg selv være svag.
Kender du måske følelsen, når man er sammen med en meget powerful person. Eller på arbejdspladsen, hvor der måske er et tydeligt hierarki.
Når du føler dig som underdog, udsætter du måske at aflevere rapporter til den person, der får dig til at føle dig mindre-værdi.
Eller hvis du synes, opgaven er latterlig og unødvendig og måske, at det slet ikke er dit bord, så har du ikke travlt med at få den færdiggjort.
Du føler, din overordnede får mindre magt på den måde, og du får mere kontrol.
Ofte stammer de hér underliggende årsager fra barndommen, hvor man på en eller anden måde har følt sin selvstændighed truet eller undertrykt, og man har været nødsaget til at gøre hemmeligt modstand mod overmagten for at opretholde sit selvværd.
Kæmper du en hemmelig kamp?