Uddelegér og bliv mere personligt effektiv
Når jeg taler om personlig effektivitet, bliver du måske helt forpustet, fordi du tænker, at det er ensbetydende med, at du skal nå mere på kortere tid og altså løbe stærkere, end du allerede gør.
Tværtimod!
Et af de største skridt du kan tage mod bedre personlig effektivitet er at give slip på nogle af de opgaver, du strengt taget ikke selv behøver at løse. Det lyder nemt, men det kan være svært at slippe kontrollen og have tillid til, at andre kan løse opgaven lige så godt, som du selv kan, eller bedre.
Det kan tage tid at overlade opgaver til andre, som kan synes svær at finde i en stram hverdag. Ikke desto mindre er tiden rigtig godt givet ud, da den kommer mange gange tilbage.
Har du dårlige erfaringer med uddelegering af opgaver og mener, at du kan gøre det hurtigere og bedre selv? Men får du det gjort? Og med hvilken kvalitet? Hvad ville du kunne bruge tiden og energien til, hvis du afgav nogle af dine opgaver? Du har jo kun 24 timer i døgnet ligesom alle andre.
Nøgleordet for god uddelegering er forventningsafstemning!
Processen med at uddelegere omfatter:
- Afklare hvad, der kan og skal uddelegeres
- Finde den rette at uddelegere til
- Give personen den nødvendige beslutningskompetence
- Præcisere mål og formål og sætte en deadline
- Beskrive de resultater, du forventer
- Spørge løbende, hvordan det går
- Give feedback
Hvis du virkelig vil være effektiv i forhold til dine vigtigste målsætninger i karrieren og privatlivet, vil jeg anbefale dig at lære at prioritere dine opgaver og så vidt muligt kun bruge tid på de vigtigste. Mindre vigtige opgaver, der ikke er din topprioritet kan uddelegeres – eller måske helt droppes.
”First things first. Second things, not at all!”
- Peter Drucker – management ekspert
Man skulle måske tro, at folk, der har tendens til at udsætte opgaver og lave overspringshandlinger, straks ville benytte chancen for at få andre til at lette deres byrde.
Men når man beder folk udvælge et specifikt projekt, som de rent faktisk kan give til en anden, opponerer de sædvanligvis frem for at føle sig lettede.
Hvorfor?
Her er nogle af de grunde, folk, der ofte laver overspringshandlinger, har angivet til ikke at uddelegere:
- ”Jeg BURDE kunne gøre det selv.”
Du tror måske i din jagt på at blive perfekt, at du aldrig bør bede om hjælp fra andre. Så du fortolker uddelegering som, at du ikke lever op til dine forpligtelser eller, at du ikke er kompetent nok til opgaven.
- ”Jeg kender andre mænd/kvinder, der er organiserede nok til at gøre det hele, og det burde jeg også kunne.”
Uddelegering er ikke en brist. Det er faktisk en evne!
Hvis du stædigt holder fast på alle opgaver i dit liv, hvilket resulterer i, at du kun får udført halvdelen af dem, er det hér, du i virkeligheden fejler og ikke slår til.
- ”Uddelegering er tidskrævende.”
Det gælder om at have selvværdet i orden og give slip på behovet for at performe og præstere. Vælg de opgaver med omhu, som du vil lægge al din tid og energi i.
Du bliver ikke en bedre eller mere effektiv leder, menneske, forælder osv. af at gøre alting selv.
Derimod vil uddelegering kunne give dig rum til at fokusere på din lederrolle, personlig – og forretningsmæssig udvikling, at lade batterierne op og at få overblik.
Du skal aldrig være bange for at uddelegere, bede om hjælp eller lave en omfordeling af opgaver.
Hvad er den første opgave, du vil prøve kræfter med at uddelegere?
God fornøjelse!
Jeanne